Bátran kijelenthetjük, hogy a kristály csillár olyan hatásos világítási megoldás, ami drámai hatással lehet szinte minden helyiség kialakítására. De, hogyan is álljunk neki a keresgélésnek?

 

Cikkünkben ötleteket adunk, hogy megismerje a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket fontolóra kell venni a megfelelő csillár kiválasztásakor.

 

A kristály csillár stílusa

Cryst kristály csillárt elsősorban nem a világítás miatt választunk, hanem azért mert új szintre tud emelni szinte bármilyen helyiséget. Nem kizárólag a világítótest fénye az elsődleges szempont, sokkal inkább a csillár egyéni, sajátos stílusa, mely egy csapásra különlegessé varázsolja lakókörnyezetünket.

Ezért elengedhetetlen, hogy olyan csillárt válasszunk, amely jól illeszkedik a szoba stílusához.

Egy rusztikus étkezőben elhelyezett szarvas agancs csillár kiemeli a helyiség hangulatát, ahogy egy modern kristály csillár fel tud dobni egy letisztult helyiséget.

A klasszikus stílusú kristály csillárok mellett egyre népszerűbbek a modern kristály csillárok, azok közül is a játékosabb, színes kristályokkal díszített darabok.

Manapság már temérdek különböző stílus válogathatunk, így egészen biztosan mindenki megtalálja a saját ízléséhez leginkább igazodót.

A méret a lényeg?

A leggyakoribb hiba, amit az emberek a méret szempontjából sokszor elkövetnek, hogy túl kicsi csillárt választanak. Szerencsére van egy egyszerű képlet, amely segít megtalálni a megfelelő méreteket.

Az alábbi képlet biztosítja, hogy olyan csillárt válasszunk, amely tökéletesen illeszkedik a helyiség méreteihez. Kicsit számolgatnunk kell, de feltétlenül tartsuk be a tökéletes végeredmény érdekében.

A helyiség hossza (láb) + A helyiség szélessége (láb) = a csillár ideális átmérője (hüvelykben)

láb = kb. 30 cm

hüvelyk = kb.  2,5 cm

Így például egy 4,5 x 4,5 méteres (15 x 15 láb) helyiségben egy 75 cm (30 inch) átmérőjű csillár lenne az ideális. Ez a szabály jó útmutatást nyújt minden helyiséghez, kivéve az étkező helyiségeket.

Az étkezőasztal felett elhelyezett fényforrás optimális átmérője az asztal szélességének fele. Tehát, ha egy 3 m hosszú és 1,5 m széles asztalunk fölött szeretnénk elhelyezni egy csillárt, akkor érdemes szintén kb. 75 cm átmérőjű csillárt választani.

Tipp: Ha nem találnánk pontosan ideális méretű csillárt, érdemes inkább egy kicsit nagyobbat választani

Hol mutatna a legjobban?

A helyszín nagyban befolyásolja a világítás stílusát. Míg a legtöbben csak az étkezőben vagy előcsarnokban tudják elképzelni a kristály csillárokat, sok más remek hely is van a házban, ahol üdítően hathat egy csillogó kristályokkal díszített lámpa.

Romantikus hangulatot teremthet, az ágy fölött elhelyezve a hálószobában, de a fürdőszobában elhelyezett falikar is izgalmas hangulatot kelthet.

Manapság már bármely helyiségben is megvan a létjogosultságuk és csak a fantáziánk szab határt, hogy hol és milyen stílusban alkalmazzuk a szobák dekorálására.

Az alábbi tényezőket érdemes leginkább figyelembe venni:

A szoba általános stílusa:

Illeszkedik-e a kiválasztott kristálylámpa színe és dizájnja a szoba stílusához?

A szükséges világítás mennyisége:

Világítsa-e meg az egész szobát a csillár, vagy elegendő, ha egy kis hangulatos fényt bocsát ki?

A szoba mérete:

Egy kis helyiségben lévő hatalmas méretű csillár túlzás. Ugyanakkor, egy túlságosan kis méretű csillár pedig nem sokat dob a helyiség küllemén. Győződjön meg róla, hogy a csillár mérete tökéletesen passzol az adott helyiségbe.

Milyen magasra függesszük fel?
Az étkező asztal fölé elhelyezett csillárnak meseszép hatása lehet, de fontos odafigyelni, hogy milyen magasságban lógjon a csillogó fényforrásunk. Legalább 80-100 cm legyen a világítótest alja és az asztal között.

Ez a magasság a legtöbb esetben megfelelő, de a személyes preferenciáinknak vagy a szoba igényeinek megfelelően szabadon válasszuk meg a nekünk leginkább tetsző távolságot.

Modern technológia egy csillárban?

Gyakran felmerül a kérdés: ”Léteznek olyan csillárok, amelyek modern technológiát használnak?”

Természetesen. A kortárs világítási tervezők és gyártók manapság hihetetlen új LED-es csillárokkal rukkolnak elő. A LED technológia olyan szintre fejlődött, hogy gyakran nem lehet megmondani a különbséget a LED és a hagyományos izzó között.

Sőt, a modern lámpatesteket tervező szakemberek, gyakran inkább a LED-ekkel való tervezést preferálja. Ez azért van, mert lehetővé teszik a valóban egyedi tervezési lehetőségeket. A LED-ek olyan kicsik, hogy a tervezőknek nem kell aggódniuk a fényforrás elrejtése miatt. Ez azt jelenti, hogy sokkal több szabadság van a forma, a funkció és az anyag kísérletezéséhez.

A tervezés rugalmassága mellett a LED használatának egyéb előnyei közé tartozik a nagyobb hatékonyság és megbízhatóság, ami jelentős energiát és költségmegtakarítást eredményez. A LED-ek ötször hűvösebbek, mint a halogén izzók és csupán ötöd annyi energiát fogyasztanak, továbbá a várható élettartama körülbelül 50 000 óra, ami 5 és fél óra használatnál 25 évnek felel meg.